De economie is een begrip dat vrijwel dagelijks wel een of meerdere keren in het nieuws is. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder de economie? Economie betekent letterlijk huishoudkunde. Het is een wetenschap die zich bezighoudt met de keuzes die mensen maken bij de productie, distributie en consumptie van schaarse goederen en diensten. Oftewel de economie is een belangrijke graadmeter over het welzijn van een bepaald land. Gedurende de pandemie heeft de economie zwaar onder druk gestaan. Door de sluiting van de winkels en de horeca zijn veel bedrijven in de financiële problemen gekomen. Veel flexwerkers en mensen met een tijdelijk contract zijn ontslagen. Daarentegen zijn er veel andere mensen die door de pandemie veel minder geld hebben uitgegeven en zo een buffer hebben opgebouwd die kan worden uitgegeven als het weer kan. De verwachting is dat de economie dan weer snel een flinke groei zal laten zien ook al zal dat voor veel bedrijven te laat zijn.
Wat doe je met je geld?
Wat doe je met je geld is een vraag die veel mensen zich de afgelopen tijd gesteld hebben. Geld uitgeven aan vakanties, shoppen en uitgaan was lange tijd niet mogelijk. Sparen op een spaarrekening levert al enige tijd vrijwel niets meer op en dus is beleggen voor velen een mooie mogelijkheid om je geld de kans te geven om te groeien. Beleggen kan op veel manieren. Particuliere beleggers beleggen vaak in fondsen waar het risico gespreid is en je niet de kennis nodig hebt om zelf te beleggen. Wil je meedoen aan het serieuzere werk dan is hefboom beleggen wellicht een optie. Door middel van een hefboom kunnen beleggers inspelen op koersbewegingen. Je kan dus met een relatief kleine investering grote winsten behalen. Dit komt omdat je gebruik maakt van geleend geld om zo je effectief rendement groter te laten lijken dan wanneer je alleen met je eigen geld zou investeren. Maar hefboom aandelen kunnen ook tot een verlies lijden als de resultaten tegen zitten.
Wat kunnen we de komende jaren verwachten?
De verwachting voor onze economie ziet er goed uit de komende jaren. Het aantal banen zal weer gaan groeien en de consumptie zal verder toe gaan nemen. De huizenprijzen zullen naar verwachting nog steeds blijven stijgen. De vraag is enorm en de overheid worstelt nog steeds met het dilemma of er door allerlei regelgeving meer gebouwd kan worden. Kortom, na een dip door de pandemie ziet de toekomst er voor onze economie weer goed uit.