De natuur stimuleren met groene daken

0
998

Heb jij al eens gekeken naar de mogelijkheden op het gebied van groene daken? Deze daken zijn in de afgelopen jaren sterk in populariteit gegroeid, maar velen weten nog niet wat de voordelen zijn. Je zal ze wel steeds vaker tegenkomen in het straatbeeld, waardoor het wellicht een idee is om hier zelf ook op over te stappen. Het is wel belangrijk dat je voor jezelf bekijkt welke voordelen je eraan kunt behalen. En wat zijn deze daken precies? Onderstaande informatie geeft jou meer inzicht, zodat je zelf een weloverwogen keuze kan maken.

Groene daken voor meer biodiversiteit

Groene daken zullen altijd een mooi aanzicht geven. Er is namelijk altijd groen op te vinden in de vorm van planten en bloemen, waardoor je dak een mooie uitstraling heeft. Hierdoor kun je niet alleen genieten van de uitstraling van jouw dak, maar draag je ook een steentje bij aan de natuur. Er zullen namelijk meer insecten aangetrokken worden, zoals bijen, hommels, spinnen, lieveheersbeestjes en galmuggen. Deze insecten zijn nuttig en de biodiversiteit gaat aanzienlijk omhoog als je jouw dak van groen voorziet. Vooral in grote steden is dit daarom een goede uitkomst.

Een betere isolatie en lagere kosten

Bij de groene daken kan gewerkt worden met sedumtrays. Deze trays kun je eenvoudig op het dak plaatsen waardoor er geen geheel nieuw dak op gelegd hoeft te worden. Je bent hiermee dus altijd sneller klaar en geniet ook van de lagere kosten. Het is daarom heel eenvoudig om voor een groen dak te kiezen. Daarbij heb je met de sedumtrays direct een verbeterde isolatie. Omdat er planten op jouw dak komen zal de isolatielaag omhooggaan. De warme zonnestralen worden bijvoorbeeld tegengehouden en het blijft hierdoor altijd koeler. Tegelijkertijd gaat de warmte die je stookt ook niet zomaar naar buiten.

Regenwater wordt beter afgevoerd

Als je de sedumtrays op jouw groene daken plaatst heb je ook een betere regenwaterbuffering. Het water zal namelijk opgenomen worden door de planten, waarna het overtollige water wordt afgevoerd. Het overtollige water zal echter wel minder zijn, waardoor er geen overbelasting op de afvoer komt. Je kunt dus profiteren van grote voordelen en er tegelijkertijd voor zorgen dat de levensduur van jouw dak aanzienlijk verlengd wordt. Er zijn namelijk vrijwel geen lekkages meer te vinden wat je bij de gewone daken wel hebt.

Draag zelf een steentje bij

Door de sedumtrays te plaatsen zal je ook minder omgevingsgeluiden horen in de woning. Het zal daarom dus altijd een stuk rustiger zijn en je kunt verschillende werkzaamheden weer in alle rust uit gaan voeren. De groene daken hebben hierdoor dus niet alleen voordelen voor buiten, maar ook voor binnenshuis. Door ook sedumtrays op je dak te plaatsen kan je van deze vele voordelen profiteren. Het wordt een waar spektakel op jouw dak en je draagt ook in een grote stad een steentje bij aan de natuur.