Zo maak je jouw tuin winterklaar

0
572

Nu de laatste maand van het jaar alweer is aangebroken staat de winter voor de deur. ’S nachts daalt de temperatuur al flink en de eerste autoruiten zijn in de vroege ochtend alweer ijsvrij gemaakt. Vlug tussen de buien door naar de supermarkt en dan snel weer terug naar huis om voor de kachel te zitten. We kunnen er niet omheen, het weer waarin we lekker van onze buitenruimte kunnen genieten zal voorlopig nog wel op zich laten wachten. Ondanks dat het nog niet helemaal de tijd van het jaar is, is het helemaal geen slecht idee om alvast weg te dromen bij de eerste zonnestralen van aankomend jaar. En op dat moment wil je natuurlijk weer optimaal genieten van je tuin of balkon, zonder dat je er eerst een flink karwei aan hebt. Om je tuin winterklaar te maken lees je in dit artikel een aantal tips.

De voorbereiding

Door nog voordat de echte vrieskou begint de tuin goed te onderhouden, kun je straks in het voorjaar weer optimaal genieten van je buitenruimte. De voorbereiding begint met het bijeen harken van alle bladeren die zijn neergedaald in de tuin. Hark al het blad van het gazon zodat deze genoeg lucht en licht krijgt, anders krijg je bruine plekken in het gras. Ook goed voor de veiligheid, want die mooie gekleurde bladeren vormen zich met het winterweer tot gladde plekken. Het herfstblad kun je natuurlijk in de gft-bak werpen, maar ook kun je hier jouw eigen composthoop van maken. Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoedsel op waarmee je de tuin kunt bemesten. Plaats daarnaast niet-winterharde planten binnen op een vorstvrije plek, zoals in de garage. Buitenplanten moeten soms beschermd worden met bijvoorbeeld stro en jute. Help tot slot vogeltjes aan voedsel door vetbolletjes, pindaslingers of pindakaashuisjes op te hangen.

Gras in de winter

Niet alleen mest is belangrijke voeding voor gras, door kalk te strooien kun je de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt ervoor dat de wortels beter belicht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en dit kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Verder is een belangrijke tip om niet teveel over het gras te lopen in de winter, hierdoor kun je het gras beschadigen en groeit het niet meer.

Richting de zomer

Zodra straks na de winter de eerste zonnestralen zich weer laten zien wil je hier natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Tegen die tijd is het nodig om het onkruid weg te halen met een mesje, bladeren weg te halen, tegels te reinigen met een hogedrukreiniger en gras weer netjes in banen te maaien. Is de tuin niet netjes, dan heb je kans dat muizen zich daar graag in hoog gras en struikjes zullen verschuilen. Voordat je moet beginnen aan muizen bestrijden, is het dus van belang extra aandacht aan je buitenruimte te besteden.