Uit wat voor soort gordijnen kun je kiezen?

0
341

Je krijgt een nieuw huis opgeleverd, je wil een nieuw interieur of je wil gewoon nieuwe gordijnen. Er zijn naast deze drie situaties nog meer mogelijkheden, maar wat ons betreft zijn dit de voornaamste redenen die ervoor kunnen zorgen dat jij nieuwe gordijnen wil. Die nieuwe gordijnen moet je dan nog wel kunnen uitkiezen. Lastig, want er zijn veel dingen waar je rekening mee zult moeten houden en je moet je de impact van die gordijnen ook goed beseffen. Waarom? Nou, gordijnen hebben een behoorlijke impact. Dit komt omdat ze écht de toon zetten voor een interieur. Ze zorgen ervoor dat je interieur contrasteert met de gordijnen of ze vloeien er juist precies in over. Het belang van die gordijnen is je nu dus wel duidelijk, maar wat nu? Hoe ga je ze kiezen? Uit welke gordijnen kun je kiezen? Dát lees je hier.

Roljaloezie

Het eerste type gordijn dat we gaan bespreken is een roljaloezie. Dit soort gordijnen vind je veel terug in allerlei soorten huizen. Van modern tot aan landelijk en van minimalistisch tot aan design; roljaloezien zijn nu eenmaal enorm populair. Maar waarom dan? Zijn het echt zulke fijne gordijnen? Daar kunnen we een heel kort antwoord op geven; volmondig ja! Een roljaloezie bestaat namelijk uit ‘twee delen’. Te weten één doorzichtig deel en één ondoorzichtig deel. Deze delen bewegen over elkaar heen wanneer je gebruik maakt van het koord om hem op- of af te hijsen. Op deze manier kun je hem op elke hoogte open of dicht maken. Dit geeft je zowel privacy als verduisterende voordelen, echter is het specifieke type roljaloezie natuurlijk doorslaggevend voor de precieze look die het geeft.

Hang gordijnen

Deze gordijnen zijn wel een stuk anders dan een kaliber roljaloezieen. Deze gordijnen worden namelijk vaak alleen gebruikt voor bijvoorbeeld achterdeuren of grote ramen. Waar een roljaloezie voornamelijk voorkomt voor een kleiner raam etcetera, vind je een hang gordijn dus (meestal) uitsluitend bij en groter raam. Dit is niet gek, dit is namelijk de meest praktische plek om een hang gordijnen te hangen. Een hang gordijn kun je aanschaffen in zeer uiteenlopende kleuren, patronen, lengtes, breedtes en stoffen; maak dus een zorgvuldige afweging wat betreft je keuze. Zet eerst voor jezelf op een rijtje welke look je wil creëren, hoe je dit wil doen, welke kleuren en materialen hierbij passen en ga zo maar door. Zo maak je het makkelijker voor jezelf om een keuze te maken.