Tips voor een duurzame levensstijl en duurzame vakanties

0
623

Klimaatverandering, het verminderen van biodiversiteit, ecologische rampen: het zijn onderwerpen waardoor je je weleens machteloos en nietig kunt voelen. Je vraagt je soms af wat je er zelf aan kunt doen. Natuurlijk probeer je je steentje bij te dragen door bijvoorbeeld je afval te scheiden, minder plastic te gebruiken of groene stroom te kopen. Door een aantal simpele tips duurzame levensstijl op te volgen kun je je bijdrage wezenlijk vergroten en echt een verschil maken. Zeker wanneer jouw voorbeeld gevolgd wordt door je omgeving.

De belangrijkste tips voor een duurzame levensstijl

Eigenlijk gaat de meest essentiële tips duurzame levensstijl over alles wat je koopt en bezit: vraag je altijd af of je iets nodig hebt voor je het koopt. Gooi niet zomaar spullen weg, maar gebruik ze tot ze echt versleten of kapot zijn. Laat spullen repareren of breng ze naar de kringloop. Is het echt afval? Lever het dan in bij het goede ‘loket’ of gooi het in de goede bak. Naast energie voor verwarming, verlichting en koken zijn mobiliteit en het gebruik van alle spullen in je leven de grootste milieuproblemen. Op al deze terreinen kun je zelf heel veel doen. Waar het gaat om energie zijn zonnepanelen natuurlijk een goed voorbeeld van tips duurzame levensstijl, maar er zijn meer opties: koken op inductie en ledverlichting bijvoorbeeld. Zaken die, ook financieel, de investering meer dan waard zijn. Wil je op het gebied van eten en voeding tips duurzame levensstijl? Minder vlees eten is een goede eerste stap en misschien stap je later over op vegetarisch of veganistisch. Kleding is een grote energieslurper, al merk je daar in eerste instantie niet zoveel van. Het kost heel veel energie en water om onze kleding te produceren. Let erop hoe en waar je kleding is gemaakt en probeer eens een tweedehandskledingwinkel.

Duurzame vakanties

Met het onderwerp mobiliteit kom je ook al snel bij het onderwerp duurzame vakanties. Wanneer je voor je dagelijkse woon-werkritje de fiets gebruikt, waarom dan niet per fiets op vakantie? Lange vliegreizen naar exotische bestemmingen klinken vaak aantrekkelijk, maar fietsen en kamperen in eigen land kan net zo mooi en avontuurlijk zijn. Ook per trein op vakantie is avontuurlijk en comfortabel en duurzamer dan met de auto of het vliegtuig. En wil je toch eens wat verder weg? Kies dan voor duurzame vakanties van een reisorganisatie die rekening houdt met mens en milieu bij hun georganiseerde vakanties. Ook bij het selecteren van een huisje of camping kun je rekening houden met hoe er met het milieu wordt omgegaan. Er zijn genoeg duurzame vakanties en alternatieven voor een vliegvakantie.
Een ander milieuaspect op vakantie is dat je vaker weggooispullen koopt en kiest voor gemakkelijke oplossingen die niet zo milieuvriendelijk zijn, zoals plastic waterflesjes. Zorg er dus voor dat je zelf een goede waterfles meeneemt.