Energie besparen wordt steeds noodzakelijker

0
1005

Het beheerst de laatste tijd steeds meer het nieuws: de hoge energieprijzen. Een liter benzine bereikt recordprijs na recordprijs en de gasrekening zal naar verwachting voor veel mensen onbetaalbaar worden. Je kunt er dus bijna niet meer omheen om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals gebruik maken van groene energie, zonnepanelen of betere isolatie in je woning. Zonnepanelen aanschaffen is zeer in trek bij bedrijven, maar ook bij particulieren die ze op het dak van hun woning of in hun tuin plaatsen. Dat zonnepanelen het milieu sparen is al bekend, maar wat betekent het voor je eigen portemonnee? Het mooie van zonnepanelen is dat je je eigen energieleverancier wordt. Goede zonnepanelen gaan maar liefst 25 jaar mee. En de kosten verdien je terug in 6 tot 8 jaar tijd. Gaat de elektriciteitsprijs omhoog en kun je gebruik maken van de financiële hulp van de overheid? Dan gaat het terugverdienen nog sneller. Er is een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het kopen van zonnepanelen. Op zonneplan.nl kan je heel veel informatie vinden hierover. Een eerste vraag die opkomt zal zijn, is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Vervolgens kan je op de site alle mogelijke opties bekijken.

De warmte vasthouden en de kou buiten houden

Het goed isoleren van je woning is van groot belang, aangezien je niet onnodig veel stookkosten wilt maken. Verder is isolatie van belang om geluidsoverlast tegen te gaan. Isolatie is meer dan ooit het toverwoord. Wie goed isoleert, verlaagt zijn energiekosten en verhoogt de waarde van zijn huis. Er is een grote keuze in isolatiemateriaal te verkrijgen. Een veel gebruikt isolatiemateriaal, is isolatiewol. Dit is een verzameling van glas en steenwol. Isolatiewol is te verkrijgen op rollen of in de vorm van harde platen. Isolatiewol is duurzaam en geeft een zeer goede geluids- en warmteisolatie. Verder heeft isolatiewol een hoge ontbrandingstemperatuur, waardoor het zeer brandveilig is. En natuurlijk het allerbelangrijkste: omdat je minder energie verbruikt, spaar je het milieu.

Nieuwbouwwoningen zijn op de toekomst voorbereid

De isolatie eisen die gesteld worden aan nieuwbouwwoningen zijn zeer streng. Dat is ook logisch, de woningen moeten de nieuwe standaard zijn als het gaat om energiezuinigheid en een flink aantal jaren meegaan op dit gebied. Bij nieuwbouwwoningen is goede spouwmuurisolatie ook van het grootste belang. Diverse isolatiematerialen zijn geschikt voor het isoleren van de spouwmuur. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Verder wordt er bij nieuwbouwprojecten vrijwel standaard gekozen voor het plaatsen van zonnepanelen. De kosten zitten dan in de koopsom van de woning verwerkt, zodat het vooraf duidelijk is wat je betaalt. Alle huizen of appartementen kunnen op deze manier meteen profiteren van hun eigen energieopbrengst.