Waterfilters: de voordelen en het gebruik

0
782

Het Nederlandse kraanwater staat bekend om de hoge eisen waar het aan moet voldoen. Toch bevat ook ons kraanwater pesticiden, verontreiniging, metaalresten en chloor, zij het in een lage concentratie. Als je zeker wilt weten dat je drinkwater veilig en schoon is, kun je het filteren. Dat kan bijvoorbeeld met Brita waterfilters, of met een kraan waar rechtstreeks gefilterd water uitkomt. Hoe gebruik je waterfilters en wat zijn de voor- en nadelen van gefilterd water?

Wat doet een waterfilter?

Een waterfilter zorgt ervoor dat schadelijke stoffen, zoals pesticiden en chloor, uit het water gefilterd worden. Zo wordt het kalk, waar ons drinkwater rijk aan is, verwijderd zodat het water minder hard smaakt. Daarnaast worden er vaak goede mineralen aan het water toegevoegd. Kraanwater bevat van zichzelf ook veel mineralen en er bestaan ook filters die de goede mineralen juist wel doorlaten, om zo de gezonde stoffen te behouden. Als laatste zou een waterfilter er ook voor zorgen dat het water minder metalig smaakt, waardoor het aangenamer en smakelijker is om te drinken.

De voordelen

Naast het wegfilteren van schadelijke stoffen en de verbeterde smaak hebben waterfilters nog meer voordelen. Allereerst is het een duurzaam alternatief voor plastic flesjes mineraalwater. Met een waterfilter en een hippe BPA-vrije drinkfles van bijvoorbeeld metaal, herbruikbaar plastic of glas, hoef je geen plastic meer te gebruiken. Daarnaast is een waterfilter uiteindelijk ook veel goedkoper dan fleswater. Vooral aan een waterfilterkraan hangt een prijskaartje, maar ook kannen met waterfilter zijn niet goedkoop. Toch ben je uiteindelijk goedkoper uit door alle plastic flesjes die je niet meer hoeft te kopen.

De nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan waterfilters. Je moet bijvoorbeeld goed checken wat voor filter je neemt. Allereerst moet je erop letten dat het waterfilter genoeg uit het water haalt, anders heeft het filteren geen zin. Daarnaast moet je ook opletten dat het waterfilter ook niet teveel uit het water haalt, want kraanwater bevat ook goede mineralen die behouden moeten blijven. Een laatste nadeel, dat vooral betrekking heeft op kannen met waterfilter, is dat je maar een bepaalde hoeveelheid tegelijk kunt filteren. Ook moet je erop letten dat de kan schoon wordt gemaakt na ieder gebruik, anders blijven de schadelijke stoffen in het water.

Dus, filteren?

Als je wilt genieten van verfrissend drinkwater, maar je zorgen maakt over de veiligheid van ons drinkwater, dan is water filteren een goed idee. Met een kan met waterfilter of een waterfilterkraan geniet je van de voordelen van het gebruik van waterfilters en ben je veel voordeliger uit dan wanneer je mineraalwater uit flesjes als alternatief zou gebruiken. Ook ben je nog eens duurzaam bezig, omdat je geen plastic meer hoeft te gebruiken.