Dit jaar op stedentrip?

0
361

Het is nog koud buiten, maar het wordt wel tijd om na te denken over de vakantie voor in de zomer. Zo is er geen stress om later in het jaar nog te bedenken welk land het dit jaar wordt en wat voor soort vakantie er gekeken wordt. Ook is het vaak financieel een voordeel: vakanties worden duurder naarmate de zomermaanden er sneller aan zitten te komen. Op vakantie gaan is natuurlijk hartstikke leuk, maar het kan ook wel eens een beetje oud worden. Elk jaar hetzelfde? Waarom wordt er dit jaar niet gekozen voor een stedentrip?

Stedentrip

Een stedentrip, of daarnaast city trip genoemd, is letterlijk een vakantie waarbij iemand in een aantal dagen meerdere steden bezoekt. Het is een goede manier om het alledaagse leven even te doorbreken en om te genieten van andere culturen. Tegenwoordig is het mogelijk om trips naar elk deel van vrijwel elk land te plannen: de opties zijn vrijwel eindeloos.

Naast dat het in de zomervakantie leuk is, werkt een city trip ook goed voor een aantal dagen midden in het jaar. Heeft iemand een lang weekend of worden er een aantal dagen vrij genomen? Binnen een mum van tijd zit iemand in Griekenland, Spanje of Italië om er lekker een aantal dagen rond te lopen en even uit de alledaagse sleur te komen.

Voordelen

Aan het kiezen voor een stedentrip zitten vele voordelen vast. De eerste is dat iemand in een korte tijd veel kan zien en meemaken. Het is makkelijk om tijdens een stedentrip even veel mee te maken als sommige mensen doen in een twee of zelfs drieweekse vakantie. Natuurlijk is het tempo wat verhoogd bij de city trip, maar alle mooie uitzichten, de geschiedenis, cultuur en kunst van een land geven genoeg motivatie om door te gaan.

Omdat het maar om een aantal dagen gaat, kan een stedentrip heel goedkoop uitvallen. Het is echt zo duur als iemand het zelf maar wil maken. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om ergens heen te vliegen en te slapen in een hotel, maar het is ook mogelijk om de trein te nemen en op een wat goedkopere slaapplek te belanden. Denk bijvoorbeeld aan een Airbnb, of zelfs bij iemand op de bank. Dan zijn er nog de regelmatige aanbiedingen die aangeboden worden. Iemand kan voor weinig een heel ander land opsnuiven. Het is natuurlijk ook mogelijk om wat meer lokaal te blijven, zoals Nederland, België of Duitsland. Maar een stedentrip kan ook een mogelijkheid zijn om meerdere landen in een kortere tijd te zien en af te strepen van de bucket list.

Milieu

Een city trip klinkt misschien wat vervuilend: naar een ander land gaan, snel rond bewegen en binnen een mum van tijd weer thuis zijn. Gelukkig zijn er manieren om een stedentrip wat milieuvriendelijker te maken. Iemand kan bijvoorbeeld met de trein gaan in plaats van met de auto of een vliegtuig, wat al veel uitstoot scheelt. Daarnaast kan er gekozen worden voor een duurzame reisorganisatie. Op de trip zelf kan er vaker gekozen worden voor vegetarische of vegan maaltijden, waar mogelijk. Bij de accommodatie wordt het aanbevolen om zo min mogelijk energie te gebruiken. Niet constant de verwarming of airco aanhebben en niet al te lang douchen. Ja, zelfs op vakantie.